Røverhistorier og cubansk kunst

22 meter over Omø rejser det gule fyr sig på øens vestlige spids. Omø Fyr blev opført i 1894 og er stadig i drift. Det er ikke muligt at komme op i fyret, til gengæld fås det som frimærke. Da PostNord i 2019 udgav det sammen med fire andre danske fyr.  

I Kirkehavn, hvor færgen ligger til, finder I også Fiskernes Hus. Blandt redningsveste og lanterner møde øens fiskere og gæster til en snak om dagens begivenheder og røverhistorier fra en svunden tid. 

Det er også lige udenfor Fiskernes Hus, at dagens fangst bliver losset, så måske er I heldige og kan købe friskfanget fisk med hjem. 

Omø Lystbådehavn, der blev kåret til årets lystbådehavn i 2017, er bestemt også et besøg værd. Her finder I både en børnevenlig strand og en legeplads med både sandkasse, rebgynge og klatreting.  

Den cubanske kunstner William Perez besøgt i slutningen af 1990’erne Omø. Sammen med øens fiskere skabte han Monomenta a la Unidad (Monument til Enigheden), der er et tårn bygget af bundgarnspæle. Når I besigtiger tårnet, kan I også se, hvem der har været med til at bygge det  alle hjælpere har nemlig fået deres navn på en af pælene. 

Den nuværende Omø Kirke er øens tredje og blev opført i 1828, mens altersølvet, der stammer fra øens første kirke fra 1576, stadig er bevaret. De to første kirker var i øvrigt bygget af træ, mens den nuværende er bygget af gule mursten. 

På kirkegården kan I besøge en flyvergrav; sgt. Norman Pearce drev under 2. Verdenskrig i land på Omø. Øboerne tog liget med til kapellet og gravede en grav, men værnemagten overtog og gennemførte begravelsen uden kirkelig handling.  

Sidenhen rejste øboerne en sten med inskription. 

Støttet af